VIDEO DEEJAY-BEST VIDEO CLIPS-including Pop / New-Wave / Dance / 60s/70s/80s/90s/00s.(RETRO GLAZBA 70',80',90,ITALO DISCO,HI-NRG.EURODANCE...itd)'

02.02.2006., četvrtak

DISCO LEGENDA-ABBA

Švedski disco-pop kvartet Abba i danas je jedna od najpopularnijih svjetskih grupa uprkos njihovom razlazu u augustu 1982.g. To potvrđuje i činjenica da je prvo u Švedskoj 25. juna prošle godine, a potom i u ostalim dijelovima svijeta, ponovo izdat Abba katalog sa svih 8 studijskih albuma, tekstovima pjesama, te najnovijim fotografijama članova benda. Procjenjuje se da je do danas prodano više od 350 miliona kopija njihovih albuma. To Abbu dovodi na drugo mjesto najprodavanijih muzičara svih vremena, odmah poslije Beatlesa.

Agnetha, Bjorn, Benny i Anni-Frid 1971.g. oformili su bend čije je ime akronim sastavljen od početnih slova njihovih imena. Korijeni ove grupe sežu još i dalje, u rane 70-te kada je Bjorn pjevao i svirao gitaru u popularnoj švedskoj pop-rock grupi Hootenanny Singers. Njegov prijatelj Benny Andersson u to je vrijeme bio klavijatutrista u pop bendu The Hep Stars. Obojica su sarađivala sa talentovanim pjevačicama. Bjorn je radio sa pop pjevačicom Agnethom Faltskog, a Benny sa jazz pjevačicom Anni-Frid Lyngstad. Njih četvero odlučili su snimiti jednu zajedničku pjesmu, a rezultat je bila pjesma “People Need Love” koja je bila veliko muzičko iznenađenje u Evropi. Uspjeh prvog singla donio im je ponudu da 1973. g. predstavljaju Švedsku na Evroviziji. Nastupali su kao “Bjorn, Benny, Agnetha i Frida”, a izvodili su pjesmu “Ring, Ring”. Uprkos tome što je pjesma postala jako popularna nisu pobijedili na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Iako nisu pobijedili na Evroviziji oni su nastavili dalje sa radom, a kasnije te godine Bjorn i Agnetha su se vjenčali, a razveli su se nakon svega par mjeseci zajedničkog života.

Nakon rada na novom materijalu i promjene imena sastava u ABBA, 1974. opet su predstavljali Švedsku na Eurosongu, i to sa pjesmom “Waterloo”, koja im je donijela i pobjedu. Abba je bila prvi švedski bend koji je pobijedio na Evroviziji. Pjesma “Waterloo” postala je internacionalni hit, a čak je dospjela i na britanske i američke Top 10 liste. Nekoliko sljedećih singlova nisu ponovili uspjeh pobjednice na Eurosongu, ali je pjesma “S.O.S.”, objavljena 1975.g., postala svjestki hit i osigurala im status svjetskih superzvijezda. Potom je uslijedio niz hitova, među kojima su i pjesme “Mamma Mia”, “Fernando” , I Do I Do I Do I Do”, “Knowing Me, Knowing You” i “Dancing Queen”. Trinaest pjesama grupe Abba dospjelo je na britansku listu pet najuspješnijih hitova, a šest njih zauzimalo je prvo mjesto Top 5 liste. Njihov najveći hit, pjesma “Dancing Queen” zauzela je prvo mjesto čak i u Americi, a ovu pjesmu Abba je izvodila uživo na vjenčanju švedskog kralja. Do proljeća 1976.g. Abba je već bila u poziciji da izda prvu kolekciju svojih najvećih hitova.

1978. g. počelo je prikazivanje filma “Abba – The Movie” u kojem su glumili članovi benda. Iste godine vjenčali su se Benny i Anni-Frid. 1979. izašao je LP “Voulez-Vous”, a 1980. “Super Truper”. Ubrzo po izalasku ovog albuma Benny i Anni-Frid su se razveli. Album “The Visitor”, koji je izašao 1981.g. bio je njihov posljednji zajednički, a krajem 1982. grupa Abba se raspala.
Iako su svi članovi benda ubrzo nakon razlaza krenuli sa solo prijektima, niko od njih nije postigao onakav uspjeh kakav su zajedno ostavrili, a u velikoj mjeri i zbog toga što širom svijeta, a posebno u Evropi i Australiji, Abba fenomen nikada nije iščezao.
Bjorn i Benny nastavili su se baviti muzikom, radeći uglavnom na mjuziklima. Agnetha je zvanično otišla u penziju 1989.g., a Frida je prestala snimati 1992.g. iako je u Skandinaviji i dalje u centru medijske pažnje kao veliki borac za zaštitu okoline.

Abba je i krajem 90-tih bila jako popularna širom svijeta. Ponovo objavljeni paketi i kolekcije njihovih hitova i live kolekcije nastavili su osvajati vrhove svjetskih top listi dugo godina nakon razlaza ovog švedskog kvarteta, a tu su i novi, mlađi bendovi koji neprestano oživljavaju Abba sound. Britanski dance duo Erasure izdao je kolekciju Abbinih naslovnih pjesama pod nazivom “Abba-esque”, a australijska grupa Bjorn Again također predstavlja oličenje Abbe. Pjemsa “Dancing Queen” 1993. bila je glavni znak “Zoo TV” turneje irske grupe U2, a čak su im se na koncertu u Štokholmu na secni pridružili Benny i Bjorn. 1995. g. počelo je prikazivanje filma “Muriel’s Wedding”, u kojem jedna usamljena australijska djevojka traži utjehu i izlaz u pjesmama grupe Abba, što je pomoglo da njihov zvuk i muzika privuku pažnju nove generacije fanova. Sredinom prošle godine ponovo je izdat Abba katalog sa svih 8 studijskih albuma, tekstovima pjesama, te najnovijim fotografijama članova benda. To potvrđuje da je Abba još uvijek jedna od najpopularnijih grupa svih vremena

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.